Nieuws


Open dag Dementheek Meppel

Dementheek Meppel organiseert op vrijdag 25 november van 10.00 - 16.00 uur een open dag voor iedereen die in zijn of haar omgeving te maken heeft met dementie.

 

Tijdens de open dag staan de medewerkers van de dementheek klaar om bezoekers informatie en advies te geven. Zij vertellen over hoe mensen met dementie geactiveerd kunnen worden, zodat hun welbevinden vergroot en zij meer structuur in hun leven krijgen. Bezoekers kunnen genieten van een heerlijke proeverij.

Daarnaast staat de dag in het teken van levensboeken maken.  Een levensboek is een boek waar alle gebeurtenissen van vroeger, met of zonder foto's, in gebundeld worden. Het levensboek is een leidraad voor een gesprek en contact met mensen van wie het geheugen achteruit gaat.

 

Door de veranderingen in de zorg moeten mensen langer thuis blijven wonen, ook de mensen met dementie en geheugenproblemen. Dementheek Meppel is een plek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen, waar ze informatie kunnen krijgen over dementie en waar ze artikelen kunnen lenen.

Dementheek Meppel is gevestigd in woonzorgcentrum Reestoord aan de Zuiderlaan 134 in Meppel.

 

Bericht geplaatst op: 27-10-2016

Schrijf je eigen kerstverhaal of gedicht

Dementheek Meppel is op zoek naar mensen die hun eigen kerstverhaal/gedicht willen schrijven. Het verhaal/gedicht moet een kerstgerelateerd onderwerp hebben en mag max. 1 A4 lang zijn.  

Je kunt je verhaal of gedicht inzenden tot 21 december 2015.

 

De verhalen/gedichten worden in de maand december op de facebookpagina van  Dementheek Meppel gepubliceerd.  Mantelzorgers/familie/mensen uit de zorg kunnen deze verhalen voorlezen aan mensen met dementie.

 

Wanneer het onmogelijk is (geworden) om zelf te lezen, bijvoorbeeld door dementie, is voorgelezen worden een prettige dagbesteding. Door voorgelezen te worden kunnen mensen met dementie toch genieten van verhalen.

Je kunt je verhaal/gedicht versturen naar dementheekmeppel@destouwe.nl 

 

  

 

 

Bericht geplaatst op: 26-11-2015

Dag van de Mantelzorg

Het Contactpunt Mantelzorg  organiseert op zaterdag 7 november van 9.30 – 15.00 uur de Dag van de Mantelzorg in Cultureel Centrum De Plataan in Meppel. Wethouder Gert Stam opent deze dag. Het middagdeel wordt ingeleid door stadsdichter Gerrit Barbe (voormalig jonge mantelzorger). “Laat je zien!” Dat is het landelijke thema van de Dag van de Mantelzorg 2015. Het staat voor de persoon achter de mantelzorger, dat je gezien mag worden in deze specifieke rol die je vervult, dat je daarvoor erkenning krijgt en dat de omgeving jou als mantelzorger waardeert.

 

Meld u aan en beleef een goed verzorgde dag vol verrassende activiteiten. Geniet van een ontspannende massage in de salon of ontdek hoe het er voor staat met uw conditie tijdens de gezondheidscheck. Neem deel aan één van de workshops en geniet van een heerlijke lunch. Ook aan de jonge mantelzorgers is gedacht. Zij kunnen deelnemen aan een workshop met Kleurige Klanken, Hip Hop en koken. In de middag kunnen alle mantelzorgers een chocoladeletter versieren en mee naar huis nemen.

 

Informatie en aanmelden

Aanmelden kan tot 30 oktober via:

http://www.welzijnmw.nl/aanmelden-dag-van-de-mantelzorg-meppel

Bericht geplaatst op: 13-10-2015

Workshop “Communicatie en dementie”

Dementheek Meppel organiseert op 23 september van 19.30 – 21.00 uur in woonzorgcentrum Reestoord een workshop “Communicatie en Dementie”.

De workshop is gratis en is bedoeld voor familie en mantelzorgers van mensen met dementie. In de workshop vertellen Debby Faber en Silvia Molina hoe je in de verschillende fases van dementie het beste met iemand met dementie kunt communiceren.

De workshop is gratis. Dementheek Meppel biedt de workshop aan in het kader van de Wereld Alzheimer Dag om aandacht te vestigen op dementie.

Belangstellenden kunnen zich voor 21 september opgeven bij Dementheek Meppel in woonzorgcentrum Reestoord aan de Zuiderlaan 134 in Meppel of via telefoonnummer (0522) 498612.

 

Bericht geplaatst op: 08-09-2015

Schilderclub Dementheek Meppel exposeert

Dementheek Meppel nodigt kunstliefhebbers uit om een kijkje te komen nemen op de expositie, die 21 september op Wereld Alzheimer Dag start op de begane grond van woonzorgcentrum Reestoord in Meppel.

 

Op de expositie zijn de werken te zien, die veelal gemaakt zijn door mensen met geheugenproblemen of dementie. Zij bezoeken tweewekelijks op maandagmiddag met hun mantelzorgers de schilderclub. Schilderen is een middel om in de wereld van mensen met dementie te komen.

 

De expositie is te zien tot 1 oktober. De toegang is gratis.

 

Bericht geplaatst op: 08-09-2015

Dementheek Meppel vierde verjaardag

Ter gelegenheid van het 1 jarig bestaan organiseerde Dementheek Meppel op 7 mei een middag voor belangstellenden. Gast was Marga van der Horst. Zij is coach, actrice, verteller en therapeut. Zij verzorgde een korte training en de  theatervoorstelling "Wormen in je hoofd". Tijdens de theatervoorstelling vertelde zij wat er in het hoofd gebeurt bij iemand met dementie.

Zij verplaatste zich op het podium in een persoon met dementie, Gaandeweg de voorstelling werd voor de aanwezigen duidelijk dat dementie niet eng is, maar gewoon wat creativiteit vraagt in de omgang met de cliënt. Meegaan in de beleving van de dementerende, was haar advies. De voorstelling werd met veel enthousiasme ontvangen door ruim 70 abonnementhouders en belangstellenden.

 

Bericht geplaatst op: 22-05-2015

Dementheek Meppel viert verjaardag met theatervoorstelling

Ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan organiseert Dementheek Meppel op 7 mei van 16.00 – 18.00 uur in woonzorgcentrum Reestoord een theatermiddag voor belangstellenden. Gast is Marga van der Horst. Zij is coach, actrice, verteller en therapeut. In haar theatervoorstelling “Wormen in je hoofd” vertelt zij wat er in het hoofd gebeurt als iemand dementie heeft.

 

Een aanwinst voor Meppel en omgeving

Op 13 mei 2014 opende De Stouwe Dementheek Meppel. Dementheek Meppel voorziet duidelijk in een behoefte. Door de veranderingen in de zorg moeten mensen langer thuis blijven wonen, ook de mensen met dementie en geheugenproblemen. Dementheek Meppel is een plek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen, waar ze informatie kunnen krijgen over dementie en waar ze artikelen kunnen lenen. Ook veel zorginstellingen maken gebruik van de themaboxen die de dementheek uitleent.

 

Onbegrip in omgeving van mensen met dementie

“Vaak gebeurt het dat bezoekers binnenkomen en dat ze tegen het plafond zitten en niet weten hoe het verder moet. Het geeft veel voldoening als wij ze dan verder kunnen helpen. Mantelzorgers en familieleden voelen zich vaak onbegrepen. Hun omgeving zegt vaak dat het allemaal wel mee valt. Ze vinden het fijn als ze met iemand kunnen praten die hun situatie begrijpt en die weet welke wegen bewandeld kunnen worden en waar meer informatie te krijgen is”, aldus Debby Faber en Silvia Molina, gespecialiseerde verzorgenden psychogeriatrie van Dementheek Meppel.

 

Bezoekers die de theatervoorstelling “Wormen in je hoofd” willen bezoeken, kunnen zich voor 4 mei per mail (dementheekmeppel@destouwe.nl) of telefonisch (0522) 49 86 12 opgeven bij Dementheek Meppel. De toegang is gratis.

 

 

Bericht geplaatst op: 23-04-2015

Dementheek Meppel start wandelclub

 

Bij droog weer start Dementheek Meppel op 9 april om 10.00 uur met een wandelclub. Verzamelpunt is Dementheek Meppel in woonzorgcentrum Reestoord.

De wandelclub wandelt iedere donderdag van 10.00 - 11.00 uur.

Dat wandelen en genieten van de natuur een positief effect heeft op lichaam en geest is bekend. Mensen met dementie genieten ontzettend van het samen lopen en buiten zijn. Een goede reden voor de dementheek

om een wandelclub op te zetten voor hen én de mensen die hen kunnen begeleiden; dat kan de partner zijn maar ook één van de kinderen of een goede buur.

 

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met de dementheek. Tijdens de openingstijden zijn de medewerkers van de dementheek bereikbaar via telefoonnummer: (0522) 49 86 12 of via mailadres: dementheekmeppel@destouwe.nl

 

De dementheek is een warme en gezellige plek voor mensen met beginnende dementie, hun familie en vrienden. Een plek om ervaringen  uit te wisselen, informatie te krijgen en initiatieven te ontplooien. Het gaat om wat mensen met beginnende dementie wel kunnen en waar zij en hun naaste plezier aan beleven. Na afloop van de wandeling is er een kopje koffie/thee en is er tijd om ervaringen uit te wisselen.

 

 

Bericht geplaatst op: 31-03-2015

Een bibliotheek voor dementerenden

In zorgcentrum De Stouwe in Meppel draait de eerste dementheek van Drenthe. Deze voorziening laat zich het best omschrijven als een soort bibliotheek voor dementerenden. Niet alleen patiënten kunnen er terecht, ook naasten en mantelzorgers gebruiken de dementheek als advies- en informatiecentrum.

Dagblad van het Noorden ging er op bezoek en sprak met Jennie Koning en Jacob van Dieren die de ziekte van dichtbij meemaken. Een verhaal over het langzaam kwijtraken van iemand die je liefhebt door dementie.

 

Voor het hele artikel klik hier.

 

Bekijk hier het filmpje Dementie: 'je raakt langzaam iemand kwijkt"

 

 

 

Bericht geplaatst op: 28-11-2014

Schilderclub voor mensen met (beginnende) dementie

Bericht geplaatst op: 28-10-2014